Még a hónap elején történt, hogy végre beköszöntött a napos, meleg idő (azóta már elmúlt). Ivi imád napozni, rendszeresen rákvörösre sütteti magát, többször egy évben. Mondjuk ehhez neki elég fél óra napon ücsörgés is. Na, egy szónak is száz a vége…
… ezúttal mindenkit kizavart a kertbe, hátha mi is leégünk, mert a boldog családi élet, és hosszú házasság titka: ha én szívok, szívjanak a többiek is. Az elhatározása annyira komoly volt, hogy az ebédet is a kertben kellett megszerkeszteni. Természetesen nem terveztük meg előre a sütögetést, mivel Angliában jó időjárással számolni májusban nagyobb bolondság, mint elhinni, amit csúti Vezír kiejt a száján. Így hát semmi nem volt adott egy angolos barbecue-hoz, ellenben minden adott volt egy magyaros szalonnasütéshez. Volt veres hagyma, puha kenyér, és kolozsvári szalonna (szomolyai törpedisznóból származó, örök hálánk érte :)).
Gyúlékony anyagba áztatott kockákat, benzint, netán gázolajat természetesen csak a gyíkok, meg a hiteltelen, komolytalan piperkőcök használnak a tűzgyújtáshoz. Magára valamit is adó, jómagyar pásztorember, vezércserkész vagy túlélőmester, illetve kisfiát tanítgató büszke apuka, ha nem is pattintja a szikrát kovakővel, de csak gyufát, papírt és száraz ágat vesz igénybe. Így előfordul, hogy kétszer is neki kell veselkedni, és egy órába is beletelik, mire a szénbrikett is szépen parázslani kezd, de köztudott, hogy az így sütött étel sokkal finomabb.
Az érem másik oldala, hogy mire a tűz alkalmas lett a sütésre, már mindenkinek kopogott a szeme az éhségtől, így hagyományos nyársalás nem jöhetett szóba. Ráadásul a szomolyai szalonna zsírja nagy kincs, nem csöpögtetjük a tűzbe semmiképp. Ezért rögtönöztem egy olyan szuper, kis alufólia tálcát, hogy Chuck Norris is megirigyelte volna. Ebben pikk-pakk megsütöttünk mindent, a törpék pedig két pofára tömték befelé a sült hagymát és a zsírban áztatott kenyeret.
Nem tudom mit szólnak a nagyra nőtt gyermekeid, hogy simán letörpézed őket?
Egyébként ez az egyik legfinomabb kaja, amit én képes vagyok sütőben elkészíteni, ha nagyon nyársalhatnékom van. Úgy is nagyon finom! 🙂
Erre nem gondoltunk, de jó ötlet… télre! A cél ugyanis az volt, hogy leégjen az egész család… az angliai vakító napsütésben. 🙂
Nagyon guszta:-) Ha nalunk lesztek,minden vacsit a kertben csináljunk,jo?Apuci ellát rengeteg szalonnával és rendezünk “ki mit süt”versenyt:-) addig veszek egy masik sütőt is a versenyre:-) a Zsani-féle pörkölt es rántott hús utan ez lesz a következő a listán:-) mar alig varom;-)
Tök jó ötlet! Ki tudna ellenállni a szalonnának egy pörkölt után! 😀